esp | cat  
InCom-UAB
Centre amb projecció interdepartamental i interuniversitària
per a la recerca, la difusió i la formació
en l’àmbit de la comunicació
 
   
  Actualitat InCom-UAB  
   
  < Tornar  
 
Miquel de Moragas i Spà i Maria Corominas, ponents de la sessió inaugural del Segon Congrés Internacional de Recerca en Comunicació (SCC-IEC)


Els dos investigadors de l’InCom-UAB i expresidents de la Societat Catalana de Comunicació, filial del Institut d’Estudis Catalans, van participar en la sessió de debat sobre què s’ha fet i què queda per fer en l’àmbit de la recerca en comunicació, que es va celebrar el divendres 28 de juny, a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans, a Barcelona

Bellaterra / Barcelona, 03-07-2019. Els investigadors de l’InCom-UAB i professors del Departament de Mitjans, Comunicació i Cultura (UAB), Miquel de Moragas i Spà i Maria Corominas, van ser invitats per la Societat Catalana de Comunicació, filial de l’Institut d’Estudis Catalans, com a ponents de la sessió inaugural del Segon Congrés Internacional de Recerca en Comunicació, que es va celebrar el divendres 28 de juny, a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans, a Barcelona, i va acollir un centenar d’investigadors i professionals de l’àmbit de la comunicació social.

La sessió, titulada “Estat de la recerca en comunicació. Què s’ha fet i què queda per fer?”, fou moderada pel president de la Societat Catalana de Comunicació Sergi Cortiñas, i va comptar, a més de Miquel de Moragas i Spà i Maria Corominas, amb Jordi Berrio, Josep Gifreu. Jaume Guillamet i Maria José Recoder. Josep Maria Casasús, que també havia estat invitat, va fer arribar les seves aportacions per escrit, que foren llegides pel moderador.

Durant la sessió Maria Corominas va destacar el punt d’inflexió que va suposar la celebració del congrés de la International Association for Media and Communication Research (IAMCR), a Barcelona, el 1988, i posteriorment el 2002. Aquests dos esdeveniments van permetre posar la recerca en comunicació de Catalunya al mapa internacional. Corominas també va destacar que “la recerca que es fa no sempre és adequadament valorada pels mecanismes científics internacionals”.

Per la seva banda, Miquel de Moragas i Spà va recordar que amb la posada en marxa de la Facultat de Ciències de la Informació de la UAB l’any 1971, estava tot per fer. Va elogiar que es disposi d’infraestructures que s’han pogut consolidar, com la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General de la UAB, un referent europeu per la qualitat del seu fons documental i va diagnosticar que “el problema actual és que hi ha un filtre molt inadequat de la promoció del personal docent i investigador universitari”. En aquest sentit, Moragas i Spà va reclamar “responsabilitat i habilitat als investigadors sèniors per corregir, amb urgència, la promoció de la projecció científica actual”.

Paral·lelament al aquesta sessió inaugural, el Segon Congrés Internacional de Comunicació de la Societat Catalana de Comunicació també va acollir un total de 44 ponències de 75 autors, procedents de Catalunya, Espanya, Argentina, Mèxic i Xile. L’InCom-UAB també hi va ser present a través de la investigadora Marta Civil i Serra, vicepresidenta de la societat científica i del comitè organitzador del congrés.

Fotografia (d'esquerra a dreta): Jordi Berrio, Maria Corominas, Sergi Cortiñas, Miquel de Moragas i Spà, Josep Gifreu, Jaume Guillamet i Maria José Recoder (copyright: IEC)


Per a més informació:

Societat Catalana de Comunicació, filial de l’Institut d’Estudis Catalans  
 
Comunicació i LGTBI, nova línia d’investigació
L’InCom-UAB incorpora una nova línia d’investigació, "Comunicació i LGTBI" , coordinada per Amparo Huertas Bailén. Des de fa més de tres anys estem treballant en ella i ha arribat el moment de fer-ho visible.
Amparo Huertas Bailén realitza diverses activitats acadèmiques a l’Escuela Superior de Propaganda y Marketing (ESPM) de São Paulo, al Brasil
La directora de l’InCom-UAB fou invitada pel Programa de Postgrau en Comunicació i Pràctiques de Consum de l’Escuela Superior de Propaganda y Marketing (PPGCOM ESPM) de São Paulo (Brasil) la primera quinzena del mes d’agost. Durant la seva estada, Amparo Huertas Bailén realitzà diverses activitats acadèmiques
Miquel de Moragas i Spà impartirà la conferència inaugural del V Symposium grafica (2019)
El fundador i primer director de l’InCom-UAB impartirà el dijous 5 de setembre la conferència inaugural del V Symposium grafica (2019), sota el títol “La investigació aplicada al disseny gràfic. Experiències de desenvolupament de disseny gràfic”
La investigadora Ruth S. Contreras Espinosa publica un article sobre jugadors, escriptors i influencers, a la Revista Latina de Comunicación Social
El text, escrit amb les investigadores de la UPF María-José Establés i María del Mar Guerrero Pico, forma part del darrer número de la Revista Latina de Comunicación Social, i analitza com els hobbies mediàtics d’adolescents i joves es poden convertir en oportunitats de professionalització
Nova estada de recerca de Flor Micaela Ramírez Leyva a l’InCom-UAB
La seva estada, del 8 al 19 de juliol, s’ha emmarcat en la línia de treball sobre comunicació i salut dins del Grup Internacional d’Estudis sobre Comunicació i Cultura (InCom-UAB), reconegut per la Generalitat de Catalunya com a grup consolidat de recerca (2017 SGR 0760)
Totes les notícies...
 
 
 
Universitat Autònoma de Barcelona
  Informe de la comunicació a Catalunya
  Portal de la Comunicació InCom-UAB
 
  Institut de la Comunicació (InCom-UAB)
Telèfon: +34 93 581 29 07
incom.uab.cat | incom@uab.cat